ΕΠΙΚΡΑΤΕΕΙΝ Ή ΑΠΟΛΛΥΣΘΑΙ

33 κοφτές απαντήσεις για την πολιτογράφηση των μεταναστών.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010
1. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν μπορούν να αποφασίζονται με δημοψήφισμα
Η Ελληνική ιθαγένεια δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
Αλλά ακόμα κι αν ήταν ανθρώπινο δικαίωμα, αφού μπορεί να αποφασίζει η Βουλή με 151 βουλευτές για το νομοσχέδιο, μπορούν και τα εκατομμύρια των πολιτών με δημοψήφισμα.

2. Όσοι θέλετε δημοψήφισμα είστε ακραίοι
Θέλουμε να παραμείνει ο ισχύων Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας.
Είμαστε τόσο ακραίοι όσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισαν το 2004

3. Είστε ρατσιστές
Ο ισχύων Κώδικας δεν ασχολείται με την φυλή του πολίτη. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης (Ελληνο-Αφρικανός στην καταγωγή), ο Ζυλ Ντασέν (0% Έλληνας στην καταγωγή), ο Γιώργος Παπανδρέου (25% Έλληνας στην καταγωγή) είναι και οι τρεις Έλληνες με το ισχύον δίκαιο.

4. Είστε ξενοφοβικοί, θέλετε να διώξετε τους μετανάστες
Ο μετανάστης δεν χρειάζεται ιθαγένεια για να ζήσει στην Ελλάδα, του αρκεί η άδεια παραμονής.

5. Δουλεύουν, πληρώνουν φόρους και εισφορές, γιατί να μην έχουν ψήφο;
Αμείβονται για την δουλειά τους και απολαμβάνουν τζάμπα τις υποδομές της χώρας (νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι, δίκτυα), χάρη στις οποίες έχουν δουλειά. Όταν συγκεντρώσουν 10 χρόνια στα τελευταία 12 νόμιμης διαμονής μπορούν να κάνουν αίτηση πολιτογράφησης.

6. Γεννήθηκαν εδώ, πήγαν σχολείο, μεγάλωσαν και δεν έχουν άλλη πατρίδα
Οι Έλληνες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γερμανία και την Αμερική έχουν ξεχάσει τελείως την Ελλάδα; Πώς την ξέχασαν οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι που μπορούν να πάνε στην πατρίδα τους σε λίγες ώρες;

7. Να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ και έχουν Ελληνική παιδεία
Ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, διαμένει εδώ μόνιμα, μπορεί να ζητήσει πολιτογράφηση στα 18 με τον ισχύοντα Κώδικα. Όποιο δεν γεννιέται εδώ αλλά μεγαλώνει στη χώρα μπορεί να τη ζητήσει αφού συγκεντρώσει 10 στα τελευταία 12 χρόνια νόμιμης διαμονής.

8. Είναι σωστό να παίρνουν την ιθαγένεια όσοι "μετέχουν της Ελληνικής παιδείας"
Τα σχολεία μας είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη με βάση τις επιδόσεις των μαθητών μας σε διεθνείς διαγωνισμούς (PISA). Αυτά τα σχολεία έχουν τη δύναμη να φτιάξουν Έλληνες με τρία χρόνια στο Δημοτικό, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ;

9. Το νομοσχέδιο αφορά τους νόμιμους μετανάστες άρα δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη λαθρομετανάστευση
Τα Ελληνικά σχολεία εγγράφουν παιδιά ανεξαρτήτως άδειας παραμονής ή όχι γονέα. Τα παιδιά αυτά αποκτούν ιθαγένεια με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ. Οι γονείς τους παίρνουν άδεια παραμονής ως γονείς Έλληνα υπηκόου. Το νομοσχέδιο δίνει "παραθυράκι" για νομιμοποίηση σε λαθρομετανάστες

10. Μεγάλωσαν και ζουν μαζί μας, ας γίνουν Έλληνες
Αν το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για όσους μεγάλωσαν και ζουν μαζί μας, γιατί δίνει υπηκοότητα σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα; Αν φύγουν αυτά μετά, συνεχίζουν να είναι κανονικότατοι Έλληνες υπήκοοι. Απ' ό,τι γνωρίζω ο άνθρωπος συνεχίζει να μεγαλώνει και αφού φύγει από το μαιευτήριο...

11. Οι Έλληνες του εξωτερικού πήραν ιθαγένεια γιατί να μην πάρουν οι ξένοι της Ελλάδας;
Μπορούν να την πάρουν με τις προϋποθέσεις του ισχύοντος κώδικα. Γιατί να κάνουμε την χορήγηση της ιθαγένειας την ευκολότερη στην Ευρώπη;

12. Πολλοί ξένοι ρίζωσαν πια εδώ και έφτιαξαν τις ζωές τους. Ας τους δώσουμε την ιθαγένεια επιτέλους
Μπορούν να πάρουν άδεια αορίστου χρόνου ή να ζητήσουν ιθαγένεια με τον ισχύοντα Κώδικα.

13. Είναι απαράδεκτο να μην δικαιολογείται η απόρριψη των αιτήσεων πολιτογράφησης
Η μη αιτιολόγηση γίνεται για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Δεν μπορούμε να πολιτογραφούμε κάποιον που είναι ύποπτος για παράνομη συμπεριφορά ή να υποχρεούμαστε να του παραθέσουμε τα στοιχεία μας πριν την άσκηση δίωξης.

14. Οι ύποπτοι για τέτοιους λόγους είναι λίγοι, γιατί να την πληρώνουν οι πολλοί
Όταν ζητάτε δουλειά δεν λέτε "έχω 5 χρόνια εμπειρία, πτυχίο από το τάδε πανεπιστήμιο, τρεις συστάσεις, προσλάβετέ με". Ο εργοδότης κρίνει όπως θέλει αυτός αν είστε κατάλληλος ή όχι, ούτε υποχρεούται να σας πει γιατί δεν είστε κατάλληλος. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το Ελληνικό κράτος για τους υποψήφιους πολίτες του.

15. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μην υπάρχει αυθαιρεσία
Μερικά κριτήρια μπορούν να είναι συγκεκριμένα (π.χ. ο χρόνος παραμονής) άλλα όχι (π.χ. το ήθος). Αν ένας μετανάστης συγκεντρώνει όλα τα κριτήρια και έρθει μεθυσμένος στη στην επιτροπή πολιτογράφησης, πρέπει να το προβλέψει αυτό η νομοθεσία; Αν έρθει μια υποψήφια με μπούρκα, πρέπει να γίνει πολίτης; Η νομοθεσία καλύπτει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις και αφήνει τις υπόλοιπες στην κρίση των δημόσιων λειτουργών.

16. Η Επιτροπή Πολιτογράφησης αυθαιρετεί και κόβει υποψήφιους. Είναι σαν την "συνέντευξη" για την πρόσληψη στο Δημόσιο
Η πολιτογράφηση είναι κορυφαία διαδικασία τόσο για τον υποψήφιο όσο και την Ελληνική Πολιτεία. Ο δημόσιος υπάλληλος άλλωστε μπορεί να απολύθει αν παρανομήσει, ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να χάσει την ιθαγένεια του αν αποδειχτεί ανάξιος. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει συνέντευξη πριν την πολιτογράφηση.

17. Μπράβο στην Κυβέρνηση, να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη
Στην Ευρώπη ισχύουν κατά κανόνα πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις απ' όσες προβλέπει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά γιατί να μην γίνουμε Ευρώπη όσον αφορά τα δημοψηφίσματα και να εγκρίνουμε/απορρίψουμε τις αλλαγές με δημοψήφισμα όπως έκαναν στην Ιρλανδία/Ελβετία;

18. Ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που έχει νωπή λαϊκή εντολή
Οι πολίτες δεν συμφωνούν με τα πάντα όταν ψηφίζουν ένα κόμμα, διαλέγουν την καλύτερη (κατά την κρίση τους) λύση. Αν το ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως έχει το λαό στο πλάι του, ας κάνει δημοψήφισμα

19. Το δημοψήφισμα κοστίζει ακριβά, γιατί να ξοδευτούμε εν μέσω οικονομικής κρίσης;
Αν αυτό είναι το πρόβλημα, ας γίνει το δημοψήφισμα μαζί με τις δημοτικές εκλογές όταν θα κοστίζει ελάχιστα παραπάνω.

20. Δεν είναι σοβαρό ζήτημα αυτό για δημοψήφισμα
Μα η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που χρήζει άμεσης και ριζοσπαστικής αντιμετώπισης. Το Σύνταγμα προβλέπει δημοψηφίσματα για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα

21. Φοβάστε το δημοψήφισμα επειδή οι μετανάστες θα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και θα πέσουν τα ποσοστά ΝΔ και ΛΑΟΣ
Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ προωθεί την πολιτογράφηση επειδή θέλει να καρπωθεί την ψήφο των μεταναστών οι οποίοι λόγω ευγνωμοσύνης, λόγω πολυπολιτισμικής ρητορικής, λόγω χαμηλών κοινωνικο-οικονομικών χαρακτηριστικών, ψηφίζουν κεντρο-αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

22. Δεν υπάχει "Ελληνικό DNA" μόνο "Ελληνική παιδεία"
Οι Έλληνες είναι βιοπολιτισμική οντότητα. Ως (εν μέρει) μακροχρόνια ομογαμική κοινότητα έχει αναπτύξει γενετικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Η σύγχρονη γενετική μπορεί να τοποθετήσει έναν άνθρωπο στον Ευρωπαϊκό χάρτη με ακρίβεια μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

23. Οι Έλληνες είμαστε μπάσταρδοι, έχουμε προσμίξεις Σλάβων, Αλβανών, Βλάχων, κτλ. Τί θα πάθουμε αν αναμιχθούμε με ακόμα μερικούς μετανάστες;
Οι επιμειξίες δεν άλλαξαν τη βασική δομή του Ελληνικού πληθυσμού. Αυτό αποδεικνύεται ανθρωπολογικά, γενετικά, και πολιτιστικά/γλωσσικά. Δεν απαγορεύται ωστόσο τώρα να παντρευτεί ένας Έλληνας με μια αλλοδαπή ή μια Ελληνίδα με έναν αλλοδαπό. Η κοινή ιθαγένεια δεν είναι προϋπόθεση γάμου.

24. Γιατί το παρωχημένο "δίκαιο του αίματος" και όχι το πολιτισμένο "δίκαιο του εδάφους";
Το δίκαιο του εδάφους προέρχεται από τις απολυταρχικές μοναρχίες που ήθελαν να διασφαλίζουν την υπηκοότητα κάθε κατοίκου που ήταν υποτελής στο Βασιλιά μιας χώρας. Ενώ το δίκαιο του αίματος ίσχυε στη δημοκρατική Αθήνα και την Ρωμαϊκή πολιτεία, καθώς και τις ανεξάρτητες αυτοδιοικούμενες πόλεις κράτη της Ιταλίας και τα κρατίδια της Ελβετίας και της Γερμανίας.

25. Αν δεν δώσουμε ιθαγένεια στους μετανάστες θα έχουμε κοινωνικές ταραχές
Δεν μπορούμε να δρούμε φοβικά απέναντι στους μετανάστες. Κοινωνικές ταραχές θα έχουμε αν δεν διορθώσουμε το Ελληνικό κράτος και τον άθλιο τρόπο με τον οποίο φέρεται τόσο στους Έλληνες όσο και στους μετανάστες.

26. Πρέπει να δώσουμε ιθαγένεια στους μετανάστες για να ενταχθούν στην κοινωνία
Αντιθέτως, το κράτος πρέπει να φροντίσει για να ενταχθούν οι νόμιμοι μετανάστες στην οικονομική ζωή της χώρας, να αποκτήσουν αυτοί ή τα παιδιά τους Ελληνική συνείδηση αν θέλουν, και τότε μόνο να αποκτήσουν το έπαθλο της ιθαγένειας. Αν τους δώσουμε πρώτα την ιθαγένεια, βοηθάμε στο να αναπαράγουν τον πολιτισμό τους σε κλειστά μεταναστευτικά γκέτο, αφού δεν θα έχουν κανένα κίνητρο πλέον να μας προσεγγίσουν πολιτισμικά.

27. Θα μείνουν ως μειονότητα και πολίτες δεύτερης κατηγορίες αν δεν τους πολιτογραφήσουμε
Μειονότητα θα γίνουν αν αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα και δυνατότητα επηρεασμού της πολιτικής ζωής. Με το ισχύον καθεστώς, οι μη συμβατοί μετανάστες θα φύγουν για αλλού, ορισμένοι θα μείνουν περιχαρακωμένοι στις κοινότητες τους και θα ζουν νόμιμα αλλά χωρίς πολιτικά δικαιώματα, και οι πλέον συμβατοί με εμάς θα απορροφηθούν είτε με μια σώφρονα διαδικασία πολιτογράφησης είτε με τους αναπόφευκτους μικτούς γάμους ανάμεσα σε Έλληνες και μετανάστες.

28. Μη σας φοβίζει το νέο και η αλλαγή
Η αλλαγή μπορεί να είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Θυμόμαστε ακόμα την Ελλάδα πριν γίνει πόλος έλξης λαθρομεταναστών, και δεν ήταν καθόλου άσχημη χώρα. Η παρουσία μεταναστών έχει τα θετικά και αρνητικά της, η πολιτογράφησή τους το ίδιο. Ας αποφασίσει ο λαός αν θέλει την αλλαγή και αν στη ζυγαριά του τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά.

29. Θα κάνουμε δημοψήφισμα για ψύλλου πήδημα; Θα ξεφυτρώσει βιομηχανία δημοψηφισμάτων
Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να κάνεις δημοψήφισμα για ψύλλου πήδημα μέχρι το να μην κάνεις καθόλου. Γιατί να μην απολαμβάνουμε κι εμείς αυτό το δικαίωμα όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι. Η Βουλή κύρωσε την συνθήκη της Λισαβώνας που προβλέπει 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι να αναλαμβάνουν νομοθετική πρωτοβουλία αλλά συνεχίζει να μην έχει διαμορφώσει πλαίσιο για τη δυνατότητα των Ελλήνων να προκαλούν δημοψήφισμα με σαφείς κανόνες για τη διεξαγωγή του.

30. Γιατί κινδυνολογείτε πως θα κινδυνεύσουν τα εθνικά μας θέματα;
Γιατί οι μετανάστες, ιδίως από γειτονικές χώρες ή από συγκεκριμένα πολιτισμικά μπλοκ (π.χ. Μουσουλμάνοι) πιθανόν να μην είναι αφοσιωμένοι στην Ελλάδα και να δρουν υπέρ των συμφερόντων της εθνοθρησκευτικής τους ομάδας.

31. Μα θα γίνουν Έλληνες πολίτες και θα θέλουν το συμφέρον μας αφού θα ζουν μαζί μας
Η ιστορία παρέχει πλείστα παραδείγματα όπου η συνύπαρξη δεν συνοδεύεται από κοινή αντίληψη περί του τί είναι συμφέρον. Γι' αυτό άλλωστε επαναστάτησαν οι Έλληνες το 1821 επειδή ήθελαν να αποφασίζουν αυτοί για το μέλλον τους και όχι οι σύνοικοί τους Τούρκοι.

32. Κινδυνολογείτε, οι μετανάστες θα αποκτήσουν Ελληνική εθνική συνείδηση αφού θα είναι Έλληνες πολίτες
Μακάρι να μπορούσε η ιδιότητα του πολίτη να δημιουργεί από μόνη της εθνική συνείδηση. Οι τρομοκράτες που έβαλαν βόμβες στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 2005 ήταν Βρετανοί πολίτες, μετανάστες δεύτερης γενιάς. Η ιθαγένεια προφανώς δεν ήταν αρκετή για να τους κάνει να αισθανθούν Βρετανοί. Γάλλοι πολίτες ήταν και οι περισσότεροι νέοι που έκαιγαν το Παρίσι το Φθινόπωρο του 2005. Η Γαλλική υπηκοότητα ούτε τα προβλήματά τους έλυσε, ούτε Γαλλική εθνική συνείδηση δημιούργησε.

33. Κι αν το ΠΑΣΟΚ πει όχι στο δημοψήφισμα και εφαρμόσει το πρόγραμμά του τί θα κάνετε;
Το καθήκον μας ως Έλληνες πολίτες κατά το Άρθρο 1 παράγραφος 3:

Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

και το Άρθρο 120 παράγραφος 4 του Συντάγματος:

Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

Κι ας θυμηθεί το ΠΑΣΟΚ: τόσο οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γαλλία σαρώνουν στην μεταναστευτική ψήφο αλλά έχασαν την ψήφο των γηγενών, με αποτέλεσμα να πάνε στην αντιπολίτευση. Γι' αυτό ας μην επιχαίρονται. Το 2013 είναι κοντά.

ΥΓ: Το σχόλιο αυτό υποβλήθηκε στο opengov.gr (Άρθρο 1) στις 6 Ιανουαρίου 2010 @ 00:03

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου